Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1839 niezalogowanych)
26 Postów
Krzysztof .
(blitz)
Wiking
akan napisał:
Osobiscie nic mi (i kosciolowi!) do tego, co dwie pelnoletnie osoby robia ze soba za obopolna zgoda (niezaleznie od plci).

No i tu sie zgadzamy, mi tez nic do tego. Tylko dlaczego te osoby musza robic to publicznie i do tego mowic o takim czyms jak adopcja dzieci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
blitz napisał:
akan napisał:
Osobiscie nic mi (i kosciolowi!) do tego, co dwie pelnoletnie osoby robia ze soba za obopolna zgoda (niezaleznie od plci).

No i tu sie zgadzamy, mi tez nic do tego. Tylko dlaczego te osoby musza robic to publicznie

wygrys napisał:

po pierwsze homoseksualizm został wykreślony z listy chorób w 1973 i obecnie jest traktowany jako jedna z 3 równoprawnych orientacji psychoseksualnych - jeśli chcesz to zmienić skończ odpowiednie studia, dochrap się stanowiska profesora i próbuj

A teraz po drugie to nie usprawiedliwiaj jakis dewiacji za rzecz normalna, dlatego iz istnieje aktualnie taki zapis prawny. W III Rzeszy zgodnie z prawem osoba jawnie przyznajace sie do homoseksualizmu trafiala do obozu koncentracyjnego.

Dla mnie osobiscie ci zboczency budza obrzydzenie(jak i dla wiekszosci tej normalnej czesci spoleczenstwa).Jak widze tych zboczencow paradujacych przez miasto albo mowiacych o checi adoptowania dzieci, to wtedy naprawde mam ochote zrobic porzadek raz na zawsze z tymi degeneratami!!!

Jak Cię to obrzydza, to się nie patrz w stronę LGBT i po sprawie;
poza tym skąd ta awersja? KK kazał Ci wierzyć, że to niemoralne?
A propos III Rzeszy, u nich za bycie Polakiem, Żydem i innym podczłowiekiem też trafiało się do obozu. Czy mam rozumieć, że tęsknisz za tym?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
MB0 napisał:

A homoseksualisci zarazaja sie czesciej niz hetero bo ich nienormalne praktyki seksualne maja wieksze ryzyko zakazenia. Poza tym maja oni wiecej partnerow seksualnych niz hetero.

a gdzie się tego naczytałeś? owszem pewien odsetek osoób homoseksualnych tak się zachowuje, ale zapewniam Cię, że podobne zachowania (i w podobnej ilości) występują u osobników hetero

A Kosciol Katolicki od zawsze zabranial stosowania antykoncepcji tak gwoli doprecyzowania. Poza tym, jesli sie nie ma kontaktow seksualnych pozamalzenskich, to brak antykoncepcji nie odgrywa zadnej roli i nie ma zadnego zagrozenia zarazeniem sie HIV (poza oczywiscie zupelnie innymi sposobami, ale to jest statystycznie zaniedbywalne).

może jeśli chodzi o HIV to jest to zjawisko marginalne, jeśli zaś chodzi o pozostałe choroby przenoszone drogą płciową, to tak różowo już nie jest
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(akan)
Początkujący
To juz nieco zakrawa na hipokryzje. "Jestem tolerancyjny wobec wszystkich, byle bym tego nie musial ogladac."
Nie zrozum mnie zle: nie lubie ogladac "ostrego" calowania sie w miejscach publicznych. Szczegolnie w PL doprowadzaja mnie do pasji widoki parki siedzacej naprzeciwko mnie w autobusie, probujacej na oczach wszystkich "wyssac sobie migdalki"
Natomiast nie przeszkadza mi zupelnie widok 2 osob idacych za reke (niezaleznie od plci).
Przeczytalem wlasnie twoje wczesniejsze posty, blitz, i ogarnelo mnie przerazenie. Z twoich wypowiedzi wynika niedwuznacznie, ze w stosunku do nie-heteroseksulanych nie-Aryjczykow widzisz tylko jedno rozwiazanie - Endlösung...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Mariusz ---
(MB0)
Wiking
@Kovalsky
> Mówiąc o ustanawianiu moralnych ram zachowań społecznych należałoby zapytać kto takie ramy miałby ustanawiać i wg jakich kryteriów. No bo nie da się ukryć, że społeczeństwo jako takie jest pod tym względem zróżnicowane. Wówczas nasuwa się pytanie o moralne autorytety. Bo jeśli moralnym wyznacznikiem pod tym względem miałyby być jedynie nauki KK, to przysłowiowy Kowalski mógłby zapytać "a właściwie dlaczego?", a sam Kowalsky pokazałby na dodatek Kozakiewicza gest.

"Prawem jest to, co prawe", a nie to co politycznie poprawne lub co sobie ktos lub nawet wiekszosc za takie uzna.
"Prawodawstwo jest znajomoscia praw boskich i ludzkich, wiedza o tym, co sprawiedliwe i niesprawiedliwe" (VI wiek!).

Sploczenstwo oczywiscie jest zroznicowane, ale to nie spoleczenstwo ustala, co jest dobre a co zle, co prawe, a co nie, bo pradwa jest jedna i nie zna glosowan i demokracji. Kowalski zna sie na swoim fachu i chwala mu za to, bo jest pozyteczny dla spoleczenstwa, ale niech sie nie bierze za tworzenie prawa, ktore to zadanie przerasta jego zdolnosci, jego wiedze. Dlatego prawo powinno byc ustanawiane przez ludzi prawdziwie wyksztalconych. I nie mam tu na mysli ludzi, ktorzy skonczyli np. studia albo jak np. Pani Jasna przeczytaja jakis artykul w gazecie i mysla, ze to jest prawda i do tego twierdza, ze sa wyksztalceni a Kosciol jest zacofany. Takie najezdzanie na Kosciol swiadczy o braku wyksztalcenia, ignorancji i braku wiedzy historycznej. Typowo mainstreamowa "wiedza". Taka jest niestety przykra prawda, ze po wybiciu w czasie II wojny sw. i pozniej przez komune prawdziwej polskiej inteligencji, nie odbudowala sie ona jeszcze i mamy teraz do czynienia z "nowoczesnymi", "postepowymi" elytami i pseudointelektualistami.

Wracjac do tematu, to wlasnie nauka KK co do moralnosci i wartosci jest jedyna prawdziwa i na tych zasadach powinno sie budowac prawo stanowione (nie ma tu miejsca na wykazanie tego). Prawo musi sie opierac na jakichs wartosciach, na jakies etyce, wiec czemu nie na katolickiej? Prawo musi byc zgodne z prawem naturalnym i natura czlowieka. Wybitny polski historyk Feliks Koneczny wykazal, ze cywilizacja lacinska, czyli zbudowana na wartosciach chrzescijanskich (katolickich) jest najlepsza. Poza tym prawo jest narzucane wszystkim, obojetnie czy spoleczenstwo jest zroznicowane mniej czy bardziej. Tak wiec katolik ma prawo do tego, zeby prawo bylo zbudowane na takich wartosciach i narzucone wszystkim. A kowalskiemu na powyzsze pytanie trzeba odpowiedziec: "bo to jest sluszne".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(akan)
Początkujący
MB0 napisał:

Wracjac do tematu, to wlasnie nauka KK co do moralnosci i wartosci jest jedyna prawdziwa i na tych zasadach powinno sie budowac prawo stanowione (nie ma tu miejsca na wykazanie tego). Prawo musi sie opierac na jakichs wartosciach, na jakies etyce, wiec czemu nie na katolickiej? Prawo musi byc zgodne z prawem naturalnym i natura czlowieka. Wybitny polski historyk Feliks Koneczny wykazal, ze cywilizacja lacinska, czyli zbudowana na wartosciach chrzescijanskich (katolickich) jest najlepsza. Poza tym prawo jest narzucane wszystkim, obojetnie czy spoleczenstwo jest zroznicowane mniej czy bardziej. Tak wiec katolik ma prawo do tego, zeby prawo bylo zbudowane na takich wartosciach i narzucone wszystkim. A kowalskiemu na powyzsze pytanie trzeba odpowiedziec: "bo to jest sluszne".

A jakim prawem uzurpujesz sobie i swojemu KK monopol na prawde? A moze to Buddysci, Rastafarianie, Neopoganie itd. maja racje. A moze NIKT nie ma monopolu na jedyna sluszna prawde. Moze wystarczy odnosic sie do siebie nawzajem tak, aby nikt nie byl krzywdzony...
Na szczescie proby narzucenia "jedynej slusznej ideologii" calemu spoleczenstwu skonczyly sie, przynajmniej w Europie. Czy zdajesz sobie sprawe, ze twoja argumentacja, MB0, z malymi poprawkami, pasowalaby "jak ulal" na ktoryms zjezdzie sp. PZPR?

Nauwaz tez jak na poczatku wojny wspaniale zgadzali sie ze soba Hitler, Stalin i Rzym. Potem rozdzielila ich roznica geopolitycznych interesow, nie koniecznie zas ideologia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
@MB0

a wytłumacz mi na jakiej zasadzie działała inkwizycja, poza tym, że była oparta na moralności i wartościach katolickich
poza tym gdyby KK udało się wybić wszystkich ludzi, którzy ośmielali się myśleć inaczej niż KK, to nadal uznawana byłaby teoria geocentryczna
więc proszę Cię nie wyjeżdżaj mi tu ze wspaniałą, nieskalaną historią KK
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
Grzegorz Szymczak
(Gregory)
Początkujący
Norweskie 40 -chy dają gratis po baletach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(akan)
Początkujący
Gregory napisał:
Norweskie 40 -chy dają gratis po baletach

Zeby dawaly, to ktos musi brac...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Mariusz ---
(MB0)
Wiking
Co do inkwizycji i postepu jaki wprowadzila oraz mitow na jej temat:

www.dziennikzachodni.pl/kultura/8749,okr...i-to-bajka,id,t.html

www.naszdziennik.pl/index.php?dat=201102...p=my&id=my11.txt

Podaje za swiecka (!) encyklopedia Britannica:
[…]All of the institutional inquisitions worked in secrecy, except for closely regulated public appearances. Their secrecy permitted those who opposed them to speculate about and often fictionalize dramatically their secret activities, producing many of the myths about inquisitions that are found in European literature from the 16th century to the present.

Kopernik byl ksiedzem, jakby co, ale nie chce w to teraz wchodzic.
I wcale nie uwazam, ze historia KK byla nieskazitelna i zaden historyk KK tez tak nie twierdzi. To sa jakeis mity. KK jest w swojej doktrynie nieskazitelny a nie w swoich wiernych, czy to swieckich czy duchownych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok